Tips

Den svenska skolan

I Sverige så har vi skolplikt. Det innebär att alla barn enligt lag måste gå i grundskolan från det år som de fyller sex år. Men det är samtidigt en lagstadgad rättighet som ska se till att alla barn har rätt till en kostnadsfri utbildning. Sedan gäller skolplikten vanligtvis fram till att eleven har gått ut årskurs nio. Men även om plikten tar slut då så fortsätter rätten till kostnadsfri utbildning att gälla.

Gymnasieutbildning

Även gymnasieutbildning är gratis i Sverige men det är då upp till eleven själv att välja att studera vidare. I många delar av landet finns ett stort utbud av både skolor och utbildningar. Det finns 18 nationella gymnasieprogram. Utav dessa är sex studieförberedande och 12 yrkesprogram. Exempel på studieförberedande inriktningar är naturvetenskap och ekonomi medan yrkesprogrammen utbildar till exempel inom barn och fritid, bygg och anläggning eller el och energi. Vissa skolor, som Kunskapsgymnasiet, har även program med sportinriktning. Olika program har olika antagningsgränser som är bra att känna till.

Universitetsstudier

Vill du läsa vidare på universitetsnivå efter gymnasiet så se till att du väljer ett högskoleförberedande gymnasieprogram. Dessa ger grundläggande behörighet till högskolestudier. Vet du redan nu vad du vill studera efter gymnasiet så bör du kolla upp om det även krävs särskild behörighet.

Du kanske också gillar…