Tips

Munhälsa – gå till tandläkaren

En god munhälsa är viktigt för människor, både för den egna livskvalitén men också för det sociala livet. Faktiskt har fler personer idag sina riktiga tänder upp i höga åldrar och behöver i mindre utsträckning proteser.

En ond cirkel

En dålig munhälsa kan skapa en ond cirkel där skadorna i munnen kan leda till en minskad aptit, vilket i sin tur skapar fler skador. Kanske är du rädd för att gå till tandläkaren och har skjutit på problemen. Som ett resultat av det blir munhälsan förvärrad ytterligare. Dock är det viktigt att tänka på att det faktiskt finns bra tandläkare där ute som bryr sig om dig och dina rädslor. Så boka tid redan idag.

Tips för att uppnå en god munhälsa

Tandkräm med fluor ska användas och det ska vara en två centimeter lång sträng av tandkräm på tandborsten. Borsta dina tänder två gånger om dagen, och kom ihåg att borsta i två minuter. Sen är det viktigt att använda tandtråd. Gör det till en rutin att skölja munnen med munskölj varje kväll. Till sist ska du rengöra tungan med en tungskrapa. Nackdelarna med att inte göra rent tungan är många. Exempelvis kan bakterierna orsaka dålig andedräkt och tandköttsproblem.

Du kanske också gillar…